Ero Mauryan ja Gupta EmpiresJohdanto historia

Mauryan imperiumi: Mauryan dynastia perusti Chandragupta Maurya, joka oli olemassa niemimaalla Intian aikana 325 C 185 eaa. Imperiumi oli erittäin tehokas ja järjestäytyneen itsevaltainen tila. Chandragupta avustivat ammattidiplomaatti ja ekonomisti Chanakya, korkean kastiin pohjois-intialainen hänen kapinaan Nanda dynastia. Chanakya käytti laajaa Intelligence Network, joka yhdessä sissiarmeija johti Chandragupta kaatoi voimakas mutta korruptoitunut Nanda dynastia ja Mauryan Empire perustettiin sen pääomaa Pataliputra, nykyajan Patna Biharin Pohjois-Intiassa. Mauryan Empire oli ensimmäinen intialainen valtakunnan poliittisesti yhtenäinen, taloudellisesti kestävä ja sotilaallisesti voimakas. Chandragupta oli tehokas ylläpitäjä ja käytettiin kehittää hallinnollista runko-työn tehokkaasti hallitsemaan valtakuntansa joka ulottui Bengal idästä Saurashtra Länsi- ja Afganistanin ja Pakistanin pohjoisesta Andhra Etelä. Dynastian syleili buddhalaisuus ja aktiivisesti kannustaa edistäminen uskonnon eri keinoin lähinnä taidetta ja kulttuuria. Mauryan kuninkaat erityisen Ashoka rakennettu monia buddhalaisia ​​luostareita ja pilarit (Stupas) kanssa edicts salattu niihin kauniita arkkitehtonisia malleja. Chandragupta sanotaan myös ansaita plaudits varten avaamalla suhde hellenistisen maailman. Ashoka oli kaikkein maineikkaan kaikkien seuraajat Chandragupta. Mutta kun hänen kuoleman, kaikki seuraajat näyttivät olevan vähemmän tehokkaita hallitsemaan niin valtava imperiumi. Historia on myös tässä, että oli vallankumouksen Hindu chauvinists johtama Pushyamitra Sunga että edesauttoivat hajoamisen valtakunnan.

Gupta Empire: Gupta Empire perusti Sri Chandragupta 320 CE ja olemassa läpi 4. ja 5. vuosisadan suurimman osan Intian sen maantieteellisen rajan. Se oli yksi suurimmista valtakunnan muinaisessa Intiassa. Gupta hallitsijat olivat tehokkaita hallitsijoita ja taiteen, kulttuurin, kirjallisuuden, maalaus, tieteen, lääketieteen ja tähtitiede saavutti uuden korkeus säännön aikana Gupta dynastia. Suurin sanskritin runoilija ja näytelmäkirjailija Kalidasa elivät sääntö Chandragupta, ja sai valtava suojeluksessa kuningas. Historia tämän kauden saadaan pääasiassa asiakirjoista vasemmalle kiinalaisten matkustajat Fa Hien ja muut. Gupta hallitsijat puolusti menestyksekkäästi ratsioita heimot kuten hunnit ja Sakas ja rakennettu yhtenäinen ja sotilaallisesti vahva valtakunnan. Vaikka valtakunnan ei ollut yhtä laaja kuin Mauryan, Gupta dynastia jätti pysyvän jalanjälki taiteen ja kulttuurin Intiaa. Gupta hallitsijat olivat ahkerille seuraajia hindulaisuuden, ja edistänyt uskonto avoimesti. Monet arkkitehtonisesti upea Hindu temppelit rakennettiin aikana sääntö Gupta dynastia. Imperiumin laski heikon johtoon seuraajien rehottava hallinnon korruption ja valtava rahallinen menetys aiheuttama sotia Hunnit. Harsha Vardhana, The Vardhana hallitsija syrjäytti jälkeläisiä Chandragupta ja perustettu Vardhana Empire Magadha.

Erot

Suurimmat erot Mauryan ja Gupta dynastia on lueteltu alla;

Aikaero: Mauryan valtakunta oli olemassa aikana 325 C 1285 eaa taas Gupta dynastia välillä oli 320 ja 550 CE.

Ero laajuudessa: Mauryan Empire oli erittäin laaja, ja suku hallitsi lähes kaikki Intian, myös mitä nyt Pakistanissa ja Afganistanissa. Area vallan alla Gupta hallitsijoiden oli sose vähemmän kuin Mauryan.

Hallinnolliset ero: hallinnollinen rakenne Mauryan valtakunta oli erittäin sose keskitetysti. Aikana Gupta sääntö, hajautetumpi hallinnollinen rakenne seurasi. Anto kyliä oli lahjoittanut paikallisten johtajien kanssa, ja päämiehet koskaan puuttunut sellainen antaminen.Vero-järjestelmä: Maurya hallitsijat käyttöön erittäin laaja verojärjestelmän, ja määräsi raskaat verot ihmisiä. Guptas olivat vapaammat määrätessään veroja kansalaisten.

Ero uskonnollisen uskon: Vaikka Mauryan hallitsijat olivat anteliaita uskonnolliset näkemykset, he mieluummin ei-Hindu uskontojen. Chandragupta, perustaja valtakunnan oli seuraaja Jainisti. Useimmat hänen seuraajansa omaksuivat buddhalaisuus, ja Ashoka on historiallisesti tunnettu hänen kiistaton uskoa buddhalaisuus. Ashoka omaksui buddhalaisuus ulos katumusta uuvuttava kokemus suuren Kalinga sota. Gupta hallitsijat, toisaalta, oli seuraajia hindulaisuuden ja avokätisesti holhota Hindulaisuudessa. Aikana sääntö Gupta dynastia, hindulaisuus kokenut kulttuurisen ja uskonnollisen renessanssin.

Ero kulttuuri: Aikana Mauryan sääntö, arkkitehtoninen kauneus oli korkeimmillaan, selkeät vaikutus Persian tyyli. Valtava buddhalaisia ​​luostareita ja ihmeellinen pilarit pystytettiin kuvaaminen edicts Ashoka. Ajan Gupta dynastia tunnetaan kulta Intian kulttuuri kuten tieteen, taiteen, kirjallisuuden ja tähtitiede saavuttanut uuden korkeuden tänä aikana. Mathura ja Gandhara oli kaksi johtavaa taiteellinen tyyli aikana Gupta dynastia, joka vaikutti buddhalainen ja hellenistisen tyyli.

Ero kaupan alalla: Mauryan hallitsijat aktiivisesti tuli ulkomaankaupasta. Indo-kreikkalainen ystävyys solmittiin säännön aikana Chandragupta. Gupta hallitsijat toisaalta olivat enemmän kiinnostuneita sisäisen kaupan.

Ero lasku: Kun Ashoka, Mauryan dynastia hallitsi heikko ja tehoton johtajat. Imperiumin laskivat sisäiset erimielisyydet, murha yksi hallitsija ja vallankumous. Gupta dynastia kohtasi valtava ulkoinen uhka ja mukana verinen sotilas ristiriidassa Hunnit. Tämä valutettu resurssejaan.

Yhteenveto

Mauryan Empire oli ennen Kristusta; Gupta Empire olemassa kuoleman jälkeen Kristuksen.

Maurya Empire oli laajempi verrattuna Gupta Empire.

Mauryan hallitsijat seurasi keskitetyn hallinnon rakenne, kun taas Gupta hallitsijat seurasi hajautettu hallinnollinen rakenne.

Verojärjestelmä aikana Mauryan dynastia oli tiukka; kun taas Gupta hallitsijat suosivat vapaamman verojärjestelmään.

Mauryan hallitsijat suosivat ja edistänyt pääasiassa ei-Hindu uskontojen; kun taas Gupta hallitsijat seuraa ja edistää hindulaisuus.

Suuri arkkitehtuurirakenteiden ja pilarit rakennettiin aikana Mauryan dynastian; kun taas tieteen, kirjallisuuden ja tähtitiede kukoisti Gupta aikana.

Ulkomaankauppaa ja kaupankäynti kukoisti Mauryan dynastian toisin Gupta dynastia.

Lasku Mauryan Empire oli kaikessa hiljaisuudessa sisäiset ristiriidat ja murhan hallitsija; Gupta dynastia kohtasi ulkoinen uhka ja sotilaallinen konflikti.